Kulinarne specjały Serbii

Podróżowanie może mieć wiele wymiarów: poznajemy nowe miejsca, zwiedzamy najbardziej znane zabytki, obserwujemy różnice i szukamy podobieństw z tym, co polskie. Jest także jeszcze inna strona wyjazdów poza granice ojczyzny, a także jeden z obecnie modnych trendów, chodzi tu o turystykę kulinarną. Niezależnie od tego czy po prostu chcesz odwiedzić ten kraj, czy właśnie jedziesz skosztować wszystkiego tego, co jest typowe dla tego państwa, przyda ci się odrobina świadomości. A wiedzieć trzeba, że Serbowie kochają mięso, naprawdę. Poza tym dla nich posiłek to okazja do pobycia w towarzystwie rodziny i przyjaciół, co z kolei przekłada się na to, że przy stole potrafią spędzić naprawdę dużo czasu. A co jest najbardziej charakterystyczne dla ich kuchni? Przekonajmy się!

Ćevapi (Cevapcici)

Być w Serbii i nie spróbować tego, byłoby wielkim grzechem! Jeśli w przypadku miejsc mówimy o „must see”, tutaj powiemy „must eat”. Co więcej, istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że zakochacie się.

Choć wariacji cevapcici możecie spotkać wiele, to jedno z najbardziej typowych dań na Bałkanach, zawsze skrywa to samo. Mianowicie jest to zawsze grillowanie danie z mielonego mięsa. Zazwyczaj podaje się je w płaskiej bułce z posiekaną cebulą i kajmakiem.

Kupicie je praktycznie wszędzie, praktycznie na każdym rogu znajduje się jakiś bar czy restauracja, w której jest ono podawane.

Kajmak

Kajmak przygotowuje się z niepasteryzowanego i niehomogenizowanego mleka. Jest to jedno z tradycyjnych serbskich dań. Zwykle spotkacie je w towarzystwie cevapcici lub innej potrawy mięsnej. Często też jedzony z chlebem.

Najlepszy to ten, którym poczęstują was wasi gospodarze, czyli taki wytwarzane na potrzeby domowe mieszkańców.

Burek

Burek to rodzaj nadziewanego placka. Jego nazwa pochodzi od tureckiego słowa „bur”, które oznacza „zawijać”, „zakręcać”. Może mieć nadzienie mięsne i serowe, a nawet szpinakowe.

Serbowie go kochają i pełni tu rolę przekąski, którą z wielką chęcią zajadają się wszyscy w ciągu dnia.

Karađorđeva šnicla (sznycel Karadjordje)

Danie nosi imię serbskiego księcia Karadjordje i reprezentuje prawdziwy królewski posiłek! Specjał ten powstał jednak dopiero w drugiej połowie XX wieku, kiedy pewnemu kucharzowi zabrakło drobiu do przygotowania tzw. kotleta kijowskiego dla gości z ZSRR.

Sznycel może mieć postać cielęciny lub wieprzowiny, która jest zwijana i nadziewana kajmakiem, a następnie panierowana i smażona.

Sarma

Niektórzy mówią, że sarma to królowa potraw kuchni serbskiej. Ma tu niemal świętą reputację wśród dań. Niektórzy mówią, że smakuje lepiej z upływem dni, ale także za każdym razem, gdy jest podgrzewana. Czy to prawda? Będąc w Serbii po prostu próbuj lokalnych smaków i oceń to sam!

A co w ogóle kryje się pod ów nazwą? Jest to mięso mielone, które odpowiednio się przyprawia, a następnie zwija się w kiszone liście kapusty, a następnie umieszcza w garnku, w którym długo się gotuje. W okresie letnim mięso i ryż są zawijane w liście winorośli zamiast kiszonej kapusty, a także dodawana jest cebula.

Warto jeszcze dodać, że korzenie tego dania sięgają Imperium Osmańskiego. Pewne jest, że pod jakąś postacią została sprowadzona tu przez Turków. Jego nazwa pochodzi od tureckiego słowa „sarmak”, co oznacza „owinąć się”

Serbska wersja musaki

Wśród dań, które często pojawia się na stołach w Serbii można znaleźć musakę, ale najczęściej będzie to lokalna wariacja. Tak, jak w przypadku greckiego dania mamy mięso i układ warstwowy, ale zamiast bakłażanów są ziemniaki. Poza tym używa się tutejszych mieszanek przypraw.

Ponadto często pojawia się w towarzystwie sezonowej sałatki i wina.

Ajvar

Miejscowi nazywają go serbską sałatką. Trudno określić, czym tak naprawdę jest. Ktoś może powiedzieć, że to dip, ktoś inny sos, a jeszcze ktoś trzeci, że to właśnie sałatka. Jest to niezwykle smaczna potrawa na bazie czerwonej papryki, czosnku i bakłażanów. Może być to potrawa do smarowania chleba lub danie boczne.

Jest to rodzaj smakowitych, bocznych serbskich potraw, które doskonale komponują się z prawie każdym posiłkiem. Stanowi idealne połączenie czerwonej papryki, czosnku i bakłażanów.

Sir Mladi

To rodzaj sera z niskotłuszczowym mlekiem o neutralnym smaku, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami mięsnymi. Najlepsze można znaleźć oczywiście u lokalnych wytwórców czy znaleźć na tutejszych targach spożywczych.

Pljeskavica („serbski hamburger”)

Jednym z najbardziej znanych serbskich potraw wśród mieszkańców i turystów. Jest to nic innego jak mięso z grilla i przypraw podawane w rodzaju płaskiego chleba. Podróżując po Serbii nie będziecie mieli żadnego problemu z jej znalezieniem. Ten serbski hamburger dostępny jest praktycznie w każdym barze i restauracji.

Cvarci

Serbowie mają chipsy wieprzowe! Tak, nie żartujemy! Jest to odmiana skórki wieprzowej wykonana z tłuszczu ekstrahowanego termicznie ze smalcu. Oczywiście nasuwa się nam skojarzenie z polskimi skwarkami.

Cvarci są zwykle spożywane osobno, z dodatkiem chleba i surowej cebuli, a także rakiji.

Prebranac

To serbska wariacja fasolki po bretońsku i jedna z ulubionych potraw Serbów. Pierwotnie serwowano go w okresie Wielkiego Postu w związku z czym był bez mięsa. Dziś można spotkać go z dodatkiem boczku. Na stołach zwykle zobaczymy go w towarzystwie mięs.